Skonių kolekcija žaižaruojančioje Rygoje

Lijanos Puzinienės tekstas ir nuotraukos
65

Kūnu ir siela jausdami šventes lietuviai mėgsta aplankyti daugelį Europos miestų. Ko gero, dažniausiai vykstama į artimiausias sostines – Rygą ir Taliną, nes jos pasiūlo daugiau nei Lietuvos sostinė. Šįkart mūsų kelias vingiuoja į Rygą – juk ji arčiausiai mūsų. Nukeliauti savo automobiliu, autobusu ar lėktuvu nėra brangu. Ši išvyka gali trukti tik vieną dieną (ryte nuskrendi, o vakare parskrendi) arba dar geriau – bent porą dienų, o atrodys, kad į spalvingą šventinę atmosferą buvote panirę kelias dienas. Žiemą Rygoje ne pirmus metus organizuojamas šviesos festivalis žavi šviesos instaliacijomis bei lazerių šou – miestą pamatome kitomis – nustebusiomis – akimis.

Rygos senamiestį ir jo architektūrinius paminklus daugelis lietuvių jau išnarstė ne po vieną kartą ir pajuto senąją Rygos dvasią. O ar kilo mintis nuklysti toliau nuo senamiesčio pasižvalgyti? Pėdiname link Latvijos universiteto, esančio prie Vėrmanės sodo ir parko (latv. Vērmanes Dārzs). Čia kaip tik gamtos apsuptyje įsitaisęs restoranas „Bibliotēka No 1“. Koks neįprastas restoranui pavadinimas! Smalsu. Ženkime per restorano slenkstį.

Mus pasitinka jauki knyginė aplinka. Įdomu, ką skanaus gali pasiūlyti latviai knygų apsuptyje. Ir ką jūs manote? Čia ragaujami Latvijos virtuvės šefo Mario Jansono ruošiami šiuolaikinės Latvijos virtuvės patiekalai. Virtuvės meistras produktus perka iš vietinių augintojų, o naujus patiekalų receptus derina pagal kulinarines tradicijas su šiuolaikiniais mokslo laimėjimais, valgiaraštį paįvairina sezoninėmis daržovėmis, kurių toli ieškoti nereikia – juk daržas už lango!

Tad čiumpame įrankius ir kimbame į darbą! Pirmiausia ant mūsų stalo atputoja itališkas vynas. Burnose tirpsta rūkyti burokėliai su salotomis, obuoliais, krapais ir lazdynų riešutų ekstraktu. Tada ant plytos formos ledo gabalo, kuriame įšaldyta silkutė, patiekiamos kelios silkutės su krienų panakota ir skrudintu agurkėliu. Prie šito patiekaliuko tinka šlakelis degtinės. Netikėtai ant stalo atsiduria žalsvi ledai – net nepajuntame, kaip jie nuslysta nuo šaukštelio į burną… Toliau mūsų gomurius lepina Latvijoje užauginto eršketo gabaliukas, paderintas su marinuotais pievagrybiais, griežčių lapeliais, svogūnų šiaudeliais ir vištienos sultiniu. Vėliau į mūsų skrandžius keliauja permatomais ropės griežinėliais apklota elniena su perlinėmis kruopomis, paskendusiomis burokėlių sunkoje. Skonių fiestą vainikuoja varškės ledai, įmerkti į ruginės duonos trupinius, sumaišytus su šokoladu, su spanguolių ir šaltalankių želių lašeliais ir apibarstyti – nepatikėsite! – krapų cukrumi. Negana to – visa šita lėkštė patupdyta į spygliuočių šakelėmis ir kankorėžiais dekoruotą medinę dėžutę!

Po dieviškai skanių pietų restorane, kuriame kolekcionuojamos knygos ir skoniai, kerai nesibaigia… Traukiame ragauti Rygos balzamo į magijos barą „Riga Black Magic“. Čia gardžiuojamės kava, burnoje tirpstančiais šokoladiniais saldainiais, vaišinamės 4 rūšių Rygos balzamu (juoduoju ir juoduoju su juodaisiais serbentais, „Element“ ir slyviniu likeriniu), kuris gaminamas iš 24 rūšių žolelių jau 250 metų. Lauktuvėms nusiperkame magiškų suvenyrų. Senovinę vaistinę primenančio baro viduje esančios durys (pabandykite surasti, kur jos…) veda į rūsį, kur ne tik degustuojamas balzamas, bet ir sklinda paslaptingi garsai, girgžda niekieno nevarstomos durys, knygos vaikšto lentynose…

Štai kokių kerų turi ta mums ranka pasiekiama Ryga! Nereikia ir į Paryžių skristi pietauti. Galima ir po Rygą pasisukioti – juk viena iš šio Latvijos miesto pavadinimo atsiradimo versijų ta, kad miesto pavadinimas kilo nuo kuršių žodžio „ringa“, reiškiančio sukimąsi. Tad prieš šventes suskubkime pasisukinėti po spinduliuojančią seną mielą Rygą ir atraskime savo magišką vietelę!

Gera žinia tiems, kurie norėtų, bet negali nukakti Rygon. 2015 m. gruodžio 10–12 d. Vilniuje vyks gastronomijos savaitgalis „RYGA. YOUR FAVOURITE CITY“. Ateikite į Gedimino prospekte 35 esantį restoraną „Dine“ ir paragaukite Latvijos virtuvės šefo Mario Jansono ruošiamų šiuolaikinės Latvijos virtuvės patiekalų – vakarienė kainuos 42 eurus.

„Bibliotēka No 1“, Tērbatas g. 2, Ryga, www.restoransbiblioteka.lv.

Magijos baras „Riga Black Magic“, Kaļķu g. 10, Ryga, www.blackmagic.lv

 

DALINTIS