Neatrasti Rygos malonumai

latvia-balttour-2009-004.jpgTokiu pilku oru, kokį žada vos ne visą kovą orų pranašai, geriausia nuotaiką pataiso pasivaikščiojmai po miestą. Šiai idėjai visai tinka artimiausia kaimynė Ryga. Trys valandos kelio ir jau išsilaipiname išsvajotame mieste.
Įsitikinome, kad geriausia keliauti ,,Eurolines“ autobusu. Tikras poilsis prasideda tuomet, kai nereikia įsitempus žiūrėti į kelią. Kainos bilietų palankios, kaip dabar populiaru sakyti, krizinės, o komfortas užtikrintas. Autobusai nauji, modernūs, aprūpinti gera aparatūra, iš kurios maloniai visą kelią sklinda įvairiom kartom tinkanti muzika, kurios atlikėjus galima stebėti ekrane. Viešbučių kainos taip pat labai palankios. Gerą viešbutį centre galima susiderėti ir už 20 eurų nakčiai. Tačiau mes pasirinkome kitą variantą, nes norėjosi namų artumo ir kelionės tarsi pas gerą seną draugą.
Palapinė tarp gėlių
Tokį malonumą mums suteikė rygietis svetingų namų šeimininkas Aigars Liepins. Šio amžiaus stebuklo – interneto dėka susitarėme apsigyventi pas šį menininką įsikūrusį miesto centre, 10 minučių kelio nuo autobusų stoties. Iš patirties žinau, kad miesto dvasią geriausia pajunti, kai pabendrauji su vietiniais. Aigars sudomino ir savo asmenybe: jis augina gėles, puoselėdamas senelių tradicijas. Turi savo internetinį puslapį, kuriame pasakoja apie savo augalus, nufotografavęs visų jų žydėjimą. Jis įsikūręs erdvioje senovinio namo palėpėje su stoglangiais, kur gėlėms –tikras rojus. Žiemą šią patalpą kūrena mažai, židinį perkuria tik tuomet, kai svečių sulaukia. Augalams geriau vienoda temperatūra. Juk žiema –visai gamtai ramybės metas. Subtilesnę, intymesnę aplinką svečiams sudaro nakvyei pastatyta palapinė didžiulėje, vientisoje erdvėje. Jautiesi tarsi šiltuose kraštuose būtum tarp žiedų. Pats šeimininkas yra dizaineris, meninės natūros žmogus. Nors plaukai jau bąla, tačiau dvasia ir kūnas labai jaunatviški. Ilgai vakarojome prie arbatos puodelio ir kalbėjomės apie nelengvą metą Latvijoje bei viltį, kad vienąkart krizė baigsis ir prasidės kitoks gyvenimas, nei iki šiol. To tikisi visi rygiečiai, nors vyresnio amžiaus žmonių, kurių dauguma buriasi aplink turgų, veidai yra labai paniurę ir liūdni.
Turgus – viena iš viliojančių vietų
latvia-balttour-2009-404.jpgGerai išsimiegoję gėlių oazėje iš ankstaus ryto pasileidžiame po senąją Rygą, kurios negali nemylėti ar nepamėgti ne tik už skanius šokoladinius pyragėlius, kurie priteikia vidinės saulės paniurusiu metu, bet ir už šio didingo Hanzos miesto senamiesčio grožį ir senovinių gatvelių dvasią. Šiuo metu senamiestis beveik tuščias, gal dėl to, kad šeštadienio rytas, tačiau mums tik geriau, gėrimės jo architektūra ir lankome muziejus bei bažnyčias niekieno netrukdomi. Negali nepastebėti, kad miestas išgyvena didžiulę krizę. Į akis krenta visur matomi du žodžiai „Išnuomojama“ ir „Išpardavimai“. Vienas kitas muzikantas virpina orą tuščiose aikštėse. Stebime retus, bet stilingus praeivius. Suprantama, čia jau kitokie veidai, nei aplink turgų. Tačiau į pastarąjį būtina užsukti, kaip ir į kitas, vėliau aprašytas vietas. Tiek gražiausių egzotinių vaisių, tiek žuvies, daržovių ir kitų maitso produktų, kiek yra Rygos turguje, niekur kitur iš Baltijos šalių neteko matyti. Rinktis tikrai yra iš ko, ką tik panorėjus ir kainos nesikandžioja. Be to, čia dar galima ir pasiderėti.
Kita malonumų stotelė – Kalkų gatvėje
Baras „Riga Black Magic“, įsikūręs pastate, kuriame senovėje buvo vaistinė. Būtent joje gimė Rygos balzamo idėja ir čia jis buvo pradėtas gaminti. Puikiai atkurtas interjeras, pardavėjų ir padavėjų rūbai tarsi įveda į magišką praeitų laikų pasaulį. Išties įdomu, kaip gimsta šis tirštas, unikalaus skonio gėrimas, neatsiejamas nuo Rygos vardo. Kiek kartų čia beateitum, kiekvieną vakarą gali iš naujo gėrėtis įspūdingu spektakliu, kuomet sužinai visą šio unikalaus gėrimo istoriją, iš arčiau gali apžiūrėti visus šio tauraus gėrimo komponentus, iš kurių jis pagamintas. Juodojo balzamo skonį papildo arbata ar kava ir rankų darbo šokoladiniai skanėstai, magiški Genadijaus ir Jelenos Palčevskių pokštai ir gera gyva muzika. Čia įsigijome ir skanėstų lauktuvėms.
Relaksacija prie arbatos puodelio
Arbatinė „Apšara“–viena iš unikalių saldžių Rygos stotelių. Burnoje tirpstantys švieži sausainiukai ir pyragėliai, jauki žvakių šviesa. Pirmajame aukšte labiau dvelkia klasika, sienos nukabinėtos senoviniais portretais. Girdėjome, kad čia kartais vyksta salsos vakarėliai – susirenka pašokti tikri entuziastai. Tuomet užvaldo nepaprasta atmosfera. O rūsyje jau dvelkia Rytais, įsimylėjėlių porelės mėgsta jaukiai susirangyti tarp pagalvėlių, fone visada gera muzika, jautiesi tarsi pasakoje. Yra dar ir vadinamas „damų“ kambarėlis, nors jis vienas bendras ir damoms ir džentelmenams. Jo sienos nurašinėtos įvairiomis protą ir širdį sukutenančiomis angliškomis citatomis, tarp jų pasitaiko ir gilių apie būtį, Dievą, kažkas tokio kaip „everybody goes to the same place, but takes a different way” arba šiek tiek pikantiškų „you can take the girl out of cheap underwear, but you can not take cheap underwear out off the girl”…
Nesibaigiantis malonumas
Dar viena saldi vietelė mūsų planuose – tai Zanės ir Janio Berzins ekskliuzyvinio šokolado kavinaitė „Emila Gustava šokolade“. Tylus Rygos senamiesčio kiemelis „Berga bazaars“ apgaubtas ypatinga aura. Kavinės interjeras atspindi 1930 m. laiko dvasią. „Su šokoladu dera elgtis kaip su geru vynu“ ,– sako šeimininkas. Pirmiausia vizualiai jį įvertiname, po to mėgaujamės jo aromatu, bandome įspėti skonį, tik tada atsilaužiame gabalėlį. Svarbiausia iškart nesusigrūsti viso jo į burną, – šypsosi Janis Berzins. Rankų darbo „Emila Gustava“ šokoladai yra neįtikėtini. Šokolado gurmanai sako, kad tokio skonių ir formų pasirinkimo kaip šičia nėra niekur daugiau Europoje. Tiesiog sunku atsispirti pagundai, norisi visus iš eilės ragauti. Patys nerealiausi triufeliukai rutuliukai: baltojo šokolado su alaus skonio įdaru, pieninio šokolado su kanapių įdaru, neįtikėtinai kvapnūs cinamoniniai, baltojo šokolado su džiovintom braškėm, paskui priešingo visiškai skonio pieninio šokolado su tobulu pistacijų kremo arba juodasis su klasikiniu Rygos balzamo įdaru, arba su makadamijų, migdolų riešutais, miško uogomis… Nesibaigianti šokoladinė odisėja, kur kaskart atrandi dar kažką YPATINGO gurmaniško ir netikėto… Čia tikrai jauku, ypač kai už lango drėgna ir šalta. Sėdi ir stebi pro šalį skubančius po skėčiais pasislėpusius praeivius.
Sušilę ir besišypsančios grįžtame dar vienai nakvynei į gėlių oazę. Šįvakar prie arbatos kalbėsimės apie įžymius Lietuvos ir Latvijos žmones, kuriuos žinome vieni ir kiti, ir aišku, apie keliones, tolimas ir egzotines, nes Aigars Liepins taip pat aistringas keliautojas. O rytoj iš pačio ryto vėl skubėsime į stotį ir važiuosime taip pat komfortiškai kaip ir į Rygą, tik jau atgalios, namo. Patirti įspūdžiai maloniai šildys ir žvarbiausią dieną.

 www.xray.lv
www.discovering.lv
www.xray.lv/darzs 

DALINTIS