Geriausiu Lietuvos gastronominiu projektu paskelbtas šakotis

 

Valstybinio turizmo departamento kartu su Europos Komisija organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose vakar, lapkričio 19 d., triumfavo šakotis. Mūsų šalies virtuvės vizitine kortele tituluojamas šakotis jau gruodžio mėn. viduryje bus pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais kitų Europos šalių kulinariniais projektais. Sakotis_1 vieta_1

Jaskonių kaime (4 km nuo Druskininkų) galima išvysti ir išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis, paragauti ką tik iš židinio ištraukto deserto. Taip pat čia veikia vienintelis Rytų Europoje šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas pasaulio rekordas – įspūdingas 3,72 m aukščio šakotis.

Daugiau nei 10 metų Europos Komisija vykdo projektą „Europos turizmo traukos vietovės“ (ang. “European Destinations of Excellence“, EDEN), kurio tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą. Kiekvienais metais Europos šalys išrenka po viena įdomiausią šalies turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų Europos Komisijos projekto temą bei kriterijus. Šių metų EDEN projekto tema – turizmas ir vietinė gastronomija.

Kaip apdovanojimų ceremonijoje teigė Valstybinio turizmo departamento direktorė Jurgita Kazlauskienė, kulinarinis turizmas yra sparčiai populiarėjanti turizmo niša, tad šių metu tema aktuali ir svarbi visam šalies turizmo sektoriui. EDEN projektas tapo puikia galimybe garsinti savo krašto kulinarines ypatybes tiek vietiniams Lietuvos turistams, tiek kviečiant svečius iš užsienio.šakotis - 1 vieta

Būti pripažintais geriausiais Lietuvoje panoro 16 kulinarinių projektų iš įvairių šalies vietovių. Paraiškas pagal Europos Komisijos nustatytus kriterijus vertino turizmo ekspertų komisija. Paraiškas konkursui galėjo teikti netradicinės vietovės, veikiančios arba teikiančios gastronominio turizmo paslaugas mažiausiai 2 metus ir siūlančios autentišką turistinę gastronominę patirtį, naudojančios vietos žaliavas. Turistinėje vietovėje pagal konkurso kriterijus turi būti užtikrinamas vietos savivaldos ar bendruomenės bendradarbiavimas ir įsitraukimas į gastronominio produkto populiarinimą. Turistinė vietovė taip pat turi bendradarbiauti su kelionių agentūromis, nevyriausybinėmis organizacijomis, atitikti kitus konkurso kriterijus.


EDEN PROJEKTO „LIETUVOS TURIZMO TRAUKOS VIETOVĖ 2015. TURIZMAS IR VIETINĖ GASTRONOMIJA“ NUGALĖTOJŲ DEŠIMTUKAS:

I vieta
ŠAKOTIS – LIETUVOS VIZITINĖ KORTELĖ, Druskininkų sav.
II vieta
ŽAVUS VAISIŲ VYNO KRAŠTAS – ANYKŠČIAI
III vieta
PAKRUOJIS – LIETUVIŠKO ALAUS TRADICIJŲ SOSTINĖ
IV vieta
ZANAVYKŲ RAGAUČIUS – MAISTO TRADICIJOS IŠ ZANAVYKŲ KRAŠTO, Šakiai
V vieta
KULINARINIS KRUIZAS ŽUVIES KELIAS, Klaipėdos r.
VI vieta
PAMARIO ŽUVĖJŲ GILIUKIAI, Šilutės r.
VII vieta
MEDAUS SLĖNIS, Jurbarko r.
VIII vieta
DZŪKŲ BANDOS, Alytaus r.
IX vieta
ŽUVIENĖ – TAUTINIO PAVELDO PRODUKTAS IŠ RYTŲ AUKŠTAITIJOS, Ignalinos r.
X vieta
AGURKŲ ŠVENTĖ – GIMUSI IŠ ISTORIJOS IR TRADICIJOS, Kėdainiai.


                     Lietuvos gyventojai taip pat rinko savo kulinarinį favoritą ir savo balsus už mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą skyrė „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukė šilutiškių kulinarinis projektas „Pamario žuvėjų giliukiai“ (Pamario žvejų laimikių), kuris surinko daugiau nei 1100 žmonių balsų.

keliones_pramogos

DALINTIS